A szerkesztő használata

 

Mit kell tennem, hogy használni tudjam a szerkesztőt?

Az első lépés minden esetben a regisztráció. Regisztráció nélkül csak a termékek előnézeti képét tudod végiglapozni, de a szerkesztő nem elérhető. Miután regisztráltál, lépj be! A legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, be vagy-e jelentkezve vagy sem, hogy a bal oldali menüsorban látható a "Kijelentkezés" felirat is.

 

Bejelentkeztem. Mi a teendő?

Válaszd ki a neked szimpatikus terméket, amit szerkesztenél! Nézzük, mit kell tenned, ha például A4-es, álló falinaptárt szeretnél!
A Szerkeszthető termékek alatt, a Falinaptár menüpontra kattintva megjelenik az összes fali naptár kínálat egy-egy előnézeti képpel(A3-as álló naptár, A3-as fekvő naptár, A4-es álló naptár, A4-es fekvő naptár). Ezek közül válaszd ki a Falinaptár A4 álló terméket.
Az előnézeti kép nagyban is megjelenik, az alatt találod a naptár általános jellemzőit(méret, papírminőség stb.), az árát, alatta pedig a Sablonokat.
Ha nem tudsz dönteni az előnézeti képek alapján, kattints a képre és lapozd végig a naptárat, hogy minden oldalát lásd!
Ha sikerült kiválasztani a megfelelő sablont, nincs más hátra, mint rákattintani a Szerkesztés gombra, és a szerkesztő máris elkezd betöltődni!

Figyelem: Naptáraknál fokozottan ügyelj rá, hogy olyan sablont kezdj el szerkeszteni, amilyen kupont rendeltél! Ha A4-es álló falinaptárhoz vettél kupont, de A3-as falinaptárt szerkesztesz, nem tudjuk elfogadni hozzá a kuponkódot.
 

Nem indul a szerkesztő! Mit tegyek?

Ha nem nyílik meg a szerkesztő, akkor az lehet a gond, hogy a szerkesztő program Flash alapú, és valószínűleg ez nem működik a gépen.

Ennek a működését engedélyezni kell, mert ez most már nem indul automatikusan a Google Chromban.

A honlapunkon a kezdőoldalon le van írva, hogy hogyan kell csinálni pontosan, és kép illusztrációt is feltettünk (Google Chrom frissítés címmel).

A chromnál ilyenkor a bal sarokban lévő pici “i” betűre kell kattintani és azt beállítani a Flash alatt, hogy mindig engedélyezze.

Ha frissítés után sem tölti be, akkor az alábbi linkről töltse le a legújabb verzióját Flashnek, ez kb. 2 perc alatt megvan, és így biztosan elindul!
https://get.adobe.com/flashplayer/

Ha esetleg lenne bármilyen probléma, nyugodtan jelezze!

Az is előfordulhat (munkahelyen különösen gyakran), ha a böngésződ letiltja a Flash alapú programok futtatását, mint amilyen a szerkesztő is. Old fel a tiltást, vagy ha nem teheted(pl. munkahelyeden), érdemesebb otthon próbálkozni.
A másik lehetőség, hogy maga a szerkesztő nem támogatja a böngésződet. Internet Explorert NE használj! A legkompatibilisebb böngésző az ingyenesen letölthető Google Chrome, de a Mozilla Firefoxszal is működik a szerkesztő.

 

A szerkesztőben vagyok. Hogyan tovább?

A következő lépés a képfeltöltés! Érdemes az összes felhasználni kívánt képet egyszerre feltölteni, de ha később a szerkesztés alatt újabbakat szeretnél hozzáadni, az is lehetséges.

 

Milyen formátumú képeket használhatok?

A szerkesztő jpg, jpeg, gif, png(Figyelem: az átlátszóság elveszik!) formátumú képekkel dolgozik. Próbáld mellőzni a kicsi, pár kilobájtos képeket, mert ezek pixelesek, homályosak lesznek a nyomtatásban!
De arra figyelj, hogy egy kép mérete ne haladja meg a 4641 x 3615 pixeles méretet!

Tipp: Hogyan tudod ezt ellenőrizni? Jobb gombbal kattints a képedre, majd a tulajdonságoknál menj a Részletek fülre.

 

Hogyan töltsek fel képet?

Ehhez az "új kép felvételére" kell kattintanod, majd kiválasztani, hogy honnan szeretnél képeket betölteni. Lehetőséged van  a saját gépedről, a Facebookról, de akár még a Picasa albumodból is válogatni!(Figyelem: ez a funkció jelenleg nem működik, kérjük csak sajátgépről tölsön be fényképeket!)
Ha egy internetes albumodból szeretnél választani, keresd meg a megfelelő mappádat, aztán csak jelöld ki a képeket és kattints a Hozzáadás gombra. Ha a saját gépedről töltenél fel képeket, új párbeszéd ablak jelenik meg, ahol a saját gépedről tudsz képeket böngészni. Figyelem! Két egyforma elnevezésű képet nem tudsz feltölteni a konténerbe, mindig különböző elnevezésűek legyenek a képek!

Tipp: Érdemes lehet egy mappába előre összegyűjteni a kívánt képeket, hogy ne kelljen annyit keresgélned!

Figyelem: Ha a képek már ott vannak a Képek hozzáadása ablakban, az még nem jelenti azt, hogy a szerkesztőben is ott vannak!
Ehhez ki kell jelölnöd őket, majd megnyomnod a Hozzáadás gombot, ami betölti neked a szerkesztő jobb oldali konténerébe.

 

Hogy tudom a feltöltött képeket betenni a sablonoldalakra?

A sablonoldalakon szürke mező, illetve egy benne álló „Kép” felirat jelzi a képkeretet. Ez a fotóid helye, ide kell betenned őket. Hogyan? Csak megfogod a képet az egérrel és behúzod a mezőbe! A kép automatikusan beugrik a helyére. Ha a kép nem megfelelő méretű, hanem túl kicsi az adott képkeretbe, akkor a kép alján felugrik egy háromszög táblában egy felkiálltójel! Cseréld a képet egy nagyobb felbontásúra!

Figyelem: A felhasználtál képeket véletlenül se töröld ki a konténerből, különben a szerkesztő nem tudja legenerálni a naptáradat!

 

Nem jó a képkivágás. Ez így marad?

Ha nem vagy elégedett a képkivágással, van lehetőséged változtatni! Ha a képre kattintasz, megjelennek a formázáshoz szükséges eszközök(részletesebben lejjebb). A középen látható kéz ikonnal kedvedre húzhatod, tolhatod a képet, a fölötte lévő nyíllal pedig akár forgathatod is.
Ha nagyítani vagy kicsinyíteni szeretnél a képkivágáson, az is lehetséges, ehhez nem kell mást tenned, mint a kép alatti menü csúszkáját használni.

 

Mire való a kép alatti menü?

A képeket tetszés szerint formázhatod is! A kép alatti menü Effektek pontjában kipróbálhatsz fekete-fehér, illetve szépia stílust, a mellette lévő Beállításokra kattintva pedig állíthatod a Fényerőt(Brightness), a Kontrasztot(Contrast) és a Telítettséget(Saturation).

 

A kép fölött is vannak gombok. Mire valók?

A kép fölötti gombokon az Előre és Hátra fülekkel tájolhatjuk a képet. Mikor érdekes ez? Ha több képünk is van, és az egyiket a másik fölé/alá szeretnénk rakni, vagy ha a díszítő elemek rátakarnak a fotódra.
A szélső jobb oldali gombon egy kicsi X található, ezzel törölhetjük a képet.(Ez akkor lehet hasznos, ha az adott sablonoldalon például három képkeret is van, de te egy nagy fotót szánsz rá. Csak töröld ki a fölösleges kereteket!)

 

Véletlenül kitöröltem egy képet! Mit csináljak?

Először is: semmi gond! A szerkesztő fenti sávjában van egy Vissza gomb, azzal rögtön visszaállíthatod a törlést. De lehetőséged van arra is, hogy új képet adj hozzá.

 

Hogyan?

A szerkesztő alsó sávjában, bal oldalon két szöveges gombot találsz: a Szöveg hozzáadása-t és a Kép hozzáadása-t. Az utóbbira kattintva a sablonoldaladon fent, bal oldalon megjelenik egy kicsi szürke mező, egy újabb képkeret. Ezt ugyanúgy meg tudod fogni és tetszőlegesen áthelyezni, mint a többi képkeretet.

 

Tudom méretezni a képet?

Igen! Ha rákattintasz a képkeretre, oldalt és a sarkoknál csomópontok jelennek meg. Melyik mire való?
Az oldalsó pontokkal a képkeret szélességét és magasságát állíthatod. A sarki pontokat megfogva arányosan változik a kép mérete.

 

Hogyan tudok szöveget hozzáadni?

A szerkesztő bal alsó sávjában, a Szöveg hozzáadása gombbal. Ha rányomsz, megjelenik a sablonoldal bal felső sarkában egy szövegdoboz, Write Here(Ide írj) felirattal. Belekattintva máris szerkesztheted a szöveget, sőt, a szövegdoboz alatti menüben lehetőség van formázni is: betűtípust, betűszínt és betűméretet választhatsz, de megtalálod a szokásos formázási lehetőségeket is, mint a félkövér, dőlt és aláhúzott stílus. A szövegdobozt ugyanúgy tudod méretezni, ahogy a képkeretet.

 

A szerkesztő bal oldali menüje mire való?

A Témavariációk, Hátterek és Lapelrendezések tartalmát alkalmazhatjuk az adott oldalunkon, a Díszítőképek konténerből pedig különböző díszítő elemeket húzhatunk rá.

Figyelem: Naptáraknál nem elérhető!

 

Az alsó sávban mire valók a gombok?

A sablonoldalaid alatt egy számsort találsz, ezek a szerkesztett munkád oldalai. Kattintással és a két szélén lévő jobb-bal gombokkal is lépegethetsz közöttük. A bal szélső oldal pontjait már ismered, ezek a Szöveg hozzáadása és Kép hozzáadása, jobb oldalon viszont találsz egy plusz és mínusz gombot. Ezekkel újabb oldalakat adhatsz hozzá a munkádhoz, vagy éppen törölhetsz ki.

Figyelem: naptárnál ezt a funkciót NE használd! Miért? Mert ha kitörlöd egy oldaladat, hiányos lesz a naptár, ha meg hozzáadsz, üres oldal kerül bele.

 

Véletlenül kitöröltem egy oldalt!

Semmi gond, a szerkesztő fenti sávjában található Vissza gombbal visszavonhatod. Persze előfordulhat, hogy később vetted észre, már tovább szerkesztettél közben, és nem akarod, hogy a munkád is elvesszen a visszavonással. Mi a teendő ilyenkor?
A plusz gombbal újabb, üres oldalt adsz hozzá, majd a Témavariációknál kiválasztod a megfelelő oldalt, amit kitöröltél!

 

Plusz, üres oldalam van!

Ha fordított dolog történt, és plusz, üres oldalad van: mi sem egyszerűbb! Rámész a hozzáadott, üres oldalra, majd alul megnyomod a mínuszt. A szerkesztő rákérdez, hogy valóban ki akarod-e törölni az oldalt, ekkor kattints a megerősítésre!

 

Hogyan használjam a Navigációt?

A Navigáció a szerkesztő alsó sávjában, a jobb szélső oldalon található. A csúszka húzogatásával nagyíthatsz és kicsinyíthesz a képen. Ha az eredeti képméretre szeretnél visszamenni, kattints a legszélső gombra, és a kép visszaugrik teljes nézetre!

 

Nem rendeltem, mert nem sikerült befejeznem a szerkesztést, de kiléptem. Most akkor törlődött a munkám?

Nem! Amikor újra belépsz, a baloldali menüsorban a Korábbi szerkesztések pontra kattintva megtalálod a mentett munkádat, amit folytathatsz.
Bár a szerkesztő automatikusan ment, erősen ajánlott, hogy te magad is mentsed a munkádat. A fenti sáv, ahol a Vissza gombot is találod, tartalmaz egy Mentés feliratot is. Ha nem tudod befejezni a munkádat, kattints rá!
Ne ijedj meg, ha a Mentésre kattintva látszólag semmi nem történik! A program a háttérben elvégezte a mentést.

FIGYELEM! Amennyiben elkezdtél egy szerkesztést, de nem fejezted be és legalább 30 nap eltelt úgy, hogy nem nyitottad meg újra a szerkesztőt és folytattad a munkát, akkor sajnos a program automatikusan törli a szerkesztőben hagyott szerkesztést! Ez a tárhely optimalizálás miatt van, és sajnos ilyenkor már a régi szerkesztést nem lehet visszaállítani, újat kell elkezdeni!

Tipp: A szerkesztett munkáidat el is nevezheted, hogy könnyebben kiigazodj köztük!

 

 

Kellemes szerkesztést kívánunk!

Ha továbbra is van kérdésed, 8:00-16:30-ig segítséget kérhetsz a (06-70) 612-3420-es telefonszámon!